Galéria

Tanévzáró

A 202/2022-es tanévet két időpontban és két helyszínen zártuk.

Június 13-án az Újpalotai Plébánián hálaadó szentmisével köszöntöttük a tanév sikeres elteltét. A szentmisét Gyula atya vezette az iskola kórusának közreműködésével és Gajdos Katalin tanítványunk ministrálásával.

Június 20-án hagyományos tanévzáró ünnepségünket tartottuk, ahol több osztály tanulóinak részvételével remek összeállítású műsorban lehetett részünk. Az amúgy is vidám hangulatú eseményt egy  tanári tánc zárta, amely kellően elővezette a vakáció kezdetét.

Természetesen elmaradhatatlan volt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók jutalmazása is könyv, oklevél és cirkuszjegy átadásával.

Dök napi programunkon, melyet június 14-én tartottunk, az osztályok projektfeladatot kaptak, valamint 9 állomáson különböző megmérettetéseken vettek részt.

A projektfeladat neve „Élet a Salkaháziban” volt. Ennek keretében rajzban, fogalmazásban fejezték ki az osztályok gondolataikat, jövőbeni terveiket.

A 9 helyszínen a tanulók/osztályok sportos, ügyességi, zenés, közösségépítő feladatokban élhették ki kreativitásukat, mérhették fel tudásukat, bizonyíthatták közösségi szerepvállalásukat.

BALLAGÁS

Ballagási ünnepségünk 8. évfolyamos tanulókat, szakképző iskolai, szakiskolai és készségfejlesztő iskolai tanulmányokat befejező diákokat búcsúztattunk. Az alkalomhoz illően sor került a ballagó tarisznyák átadására, melyek maradandó emlékként tanúskodnak az általános iskolai, vagy éppen a középiskolai évekről.

2022. június 10.

2022.06.10-én iskolánk első osztályos tanulói  Országos Kölyök Sportoló Napon jártak a Magyar Speciális Olimpia Szövetség rendezésében a Csalogány Intézményben. Kölyök sportolóink nagyon jól érezték magukat a rendezvényen. Akadálypályát teljesíthettek, gyakorolhatták a mozgáskottát, kézműveskedtek, csillámtetoválást választhattak, vidám fotózáson vettek részt . A rendezvényt Baby Gabi koncertje zárta.

Tanulmányi kirándulás a fenntarthatóság jegyében

2022.06. 02.-án a katolikus 5-6. osztály a fenntarthatósági projekthét kiegészítéseként meglátogatta a XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központot.

A program első részében a központ idegenvezetője részletesen bemutatta az udvar különböző részeit, a tanulók pedig belenézhettek a különböző konténerekbe.

Ezt követően a központ épületében a tanulók előadást hallgathattak meg  a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, komposztálásról, a globális környezeti problémákról és azok megoldásáról. Interaktív formában szemetet gyűjtöttek és megnéztek egy rövid filmet az újrahasznosításról. A konferenciateremben különböző hulladékból készült játékokkal játszhattak. 

A kirándulás az élményeken túl  hasznos információszerzési lehetőséget nyújtott.

Júniusi mottó

A tanulásnak soha nincs vége. Minden életszakasznak megvannak a maga leckéi, amelyek várnak rád, ha megéred azt a kort.

Május 27-én 2 szakiskolai és 3 általános iskolai osztály részt vett a XV. kerületi Rendőrség által szervezett gyermek-és pályaorientációs napon. Az eseményen a tanulók kutyás bemutatót, katasztrófavédelmi előadást nézhettek meg, speciális járműveket tekinthettek meg, bűnmegelőzési játékokban vehettek részt, bűnügyi helyszínelők munkájával ismerkedhettek meg, illetve a Magyar Honvédség fegyvereit, robotjait tekinthették, foghatták meg.

A program a XV. kerületi Bányász parkban valósult meg a résztvevők nagy örömére, szórakoztatására.

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

2022.  május 26.

A tanév végéhez közeledve osztályaink tanulmányi kiránduláson vettek részt. Voltak osztályok, melyek Budapesten kívül töltötték el a napot, akadtak olyanok, akik Budapest nevezetes helyeit keresték fel. A katolikus osztályok a váci Hétkápolna zarándokhelyet látogatták meg. Az idő rendkívül kegyes volt, hiszen valamennyi kiránduló (pedagógus, diák) szép napsütésben ismerkedhetett történelmi eseményekkel, vallási emlékekkel, természeti környezettel, s mindenki kellemes hőmérsékletben élvezhette a nap szabadságát, élményeit.

KIHÍVÁS NAPJA
2022. május 25.

Hosszú évek hagyománya a „Kihívás napi” rendezvény, melyet az idei tanévben az osztályok  testnevelés órák keretében élhettek át. A jeles napra a testnevelők játékos ügyességi feladatokkal, versenyzési lehetőséget nyújtó sportszámokkal készültek korosztályokhoz, tanulói képességszintekhez igazítottan. A sportnap nagyon jó hangulatban, s nagy aktivitással zajlott, melynek zárásaként valamennyi tanuló   csokoládé jutalomban részesült.

Emléknap

Május 11-e iskolánk névadójának emléknapja. A jeles nap alkalmából a katolikus osztályok tanulói kreatív előadáson vettek részt, míg az iskola többi tanulója  projektfeladattal emlékezett Salkaházi Sárára. Atanáz atya a ferencesek életéről, s Jézus feltámadásáról beszélt, amit el is játszott a tanítványokkal, Karesz atya pedig vallásos énekeket tanított a kisebb gyermekeknek. A projektfeladat keretében a tanulók Salkaházi Sára idézeteket állítottak össze puzzle részletekből, illetve fogalmazásokat készíthettek a névadó életéről, munkásságáról.

Április 6-án meglátogatta iskolánkat Esztergomból Atanáz atya, hogy katolikus osztályainknak előadást tartson Assisi Szent Ferenc életéről. Az előadást követően mesélt az egyházi viseletek jelentéséről, mozgással egybekötve éneket tanított , a tanulókkal képeket színezett.  A jó hangulatban eltöltött foglalkozást követően néhány tanuló ajándékkal (egyedi anyagokból készített keresztek) lepte meg az atyát, mely ajándékokat nagy szeretettel készítettek a tanulók szüleik segítségével.  

Áprilisi mottó

A tudás és a tapasztalat mindig velünk van.

Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ne porosodjon.

A tudásunkat mindig bővítenünk kell.

Itt a tavasz, jön a húsvét!

Tavaszi projektnap (március 22.) keretében iskolánk tagozati egységeinek tanulói korosztályhoz, tanulói státuszhoz igazított feladatokat oldottak meg; dekorációkat, plakátokat, kézműves alkotásokat készítettek, tavaszt idéző népszokásokkal ismerkedtek, a tavaszról és húsvétról szóló keresztrejtvényeket fejtettek meg, szövegeket, meséket dolgoztak fel, húsvéti menüket állítottak össze, tojásfestő technikákat sajátítottak el. A remekművek az iskola folyosóit, auláit színesítik.

 

Nevelőtestületi nap

*

Március 26-án, tanítás nélküli munkanap keretében a nevelőtestület tagjai különböző képzéseken vettek részt, melyek az intézményi kommunikáció javítását, a gyermekvédelmi szervezetfejlesztést, valamint az autista tanulók ellátásának módszertani ajánlásait célozták meg. A képzéseket követően a vállalkozó szellemű, kreativitásukban kibontakozni kívánó kollégák az iskolaudvar szépítésében, fejlesztésében jeleskedtek udvartakarítási munkálatokkal, udvari eszközök telepítésével, azok festésével, dekorálásával, kiskertek kialakításával.

Plakátverseny

 

Az egészséges életmód jegyében az iskolában plakátverseny kiírására került sor.

A felhívásra osztályok és egyének is neveztek különböző témájú, eltérő technikákkal készülő  alkotásokkal.

A plakátokon megjelentek az egészséges táplálkozás, a sportolás, mozgás fontosságát hirdető, valamint az egészségre káros szereket felvonultató képek, rajzok….

Az elkészült remekművek az iskola auláját színesítik állandó figyelemfelhívó kiállításként.

A lelkes pályázók a meghirdetett témához illő jutalomban (zöldség, gyümölcs….) részesültek.

Ünnepi megemlékezés…..

Március 11-én iskolánk megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az 5-7. évfolyamos tanulók a nemzeti ünnep kapcsán tartalmas, színes, több helyszínen zajló videofilmet állítottak össze, melyet szervezeti egységenként vetítettek le méltó ünneplést biztosítva az iskola valamennyi tanulójának, pedagógusának.

Keresztút

A keresztény hagyományokat megőrizve katolikus osztályaink március 4-én, az iskola különböző pontjain elhelyezett stációk mentén végig járták Jézus keresztútjának állomásait. A stációknál a tanulók énekeltek, s megbeszélték Jézus szenvedéseinek és keresztre feszítésének eseményeit.   

Márciusi mottó:
 

 A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.

/Nelson Mandela/

Február 22-én, a Magyar Parasport Napján iskolánk tanulói testnevelés órák keretében ismerkedhettek a különböző fogyatékkal élők mindennapi kihívásaival. Különböző pályákon, változatos feladatokkal, gyakorlatokkal, speciális eszközökkel élhették át a testi fogyatékosságból adódó nehézségeket, élethelyzeteket. Kipróbálhatták a kerekesszékkel való közlekedést, a tapintásra épülő, fél kézzel végzett tevékenységeket, a láb használata nélküli mozgásokat. Megtapasztalhatták azokat a környezeti tényezőket, melyek az egyensúlyzavarban szenvedő, autizmussal élő emberek életkörülményeit nehezítik.

Itt a farsang, áll a bál

Iskolánkban február 17-én farsangi hangulatot idéző osztályprogramok valósultak meg. Ennek keretében jelmezbe öltözött tanulókkal, pedagógusokkal találkozhattunk, jelmezes felvonulásnak lehettünk szemtanúi, osztálykeretben báli mulatság és tombolahúzás szórakoztatta a résztvevőket. Elmaradhatatlan volt az iskola farsangot idéző dekorálása is.

Februári mottó:

A tanulásnál mindig az jelenti a legnagyobb akadályt, amiről az ember azt hiszi, hogy nem képes megtanulni.

Szalagtűzés a Salkaháziban

Február 4-én iskolánk hagyományőrző programot szervezett, ahol rendhagyó módon, szűkebb körben a végzős diákok ünnepélyes szalagtűzésére került sor. Az esemény meghitt hangulatban, családias légkörben zajlott emlékezetes perceket, pillanatokat eredményezve minden résztvevőnek.

Pályázati támogatással iskolánk klubszobát alakított ki, mely több iskolai tevékenység bonyolítását teszi lehetővé. A klubszobában DÖK programok, osztály-és kiscsoportos fejlesztő foglalkozások, szabadidős tevékenységek valósulhatnak meg, fakultatív hittanoktatás kap helyet. A helyiség berendezése, felszereltsége nagymértékben segíti a játékos tanulást, a jó hangulatú időtöltést.

Januári mottó:

A tanulás olyan város, amelyikben az egyik tartópillér a memória, a másik a megértés.

Betlehemi kiállítás

A Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatot hirdetett betlehemi jászol kiállítás címen a betlehem készítés hagyományának ápolására. A pályázaton iskolánk is részt vett egy természetes anyagokból készített alkotással. A kuratórium az alkotást beválasztotta a kiállítandó remekművek közé, mely a Szent István Bazilika lovagtermében megtekinthető. Az iskola képviselte magát a kiállítás megnyitóján, díjátadóján is, ahol többek között Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa mondott beszédet. A kiállítási alkotásokról, benne az iskola betlehemi jászoláról fotóalbum is készült.

Karácsonyra szeretettel az iskola tanulóitól

Halljátok új hírt mondok..

Karácsonyi ének

A lejátszásért katt ide

Dzsida Jenő: Itt van a szép karácsony

A lejátszásért katt ide

Soha nem volt még ilyen áldott éj…

Karácsonyi ének

A lejátszásért katt ide

Szilágyi Domokos: Karácsony

A lejátszásért katt ide

Szent Karácsony eljött

Karácsonyi dal jelnyelven

A lejátszásért katt ide

Iskolánkba is ellátogatott a Mikulás, akit tanulóink nagy izgalommal és szeretettel vártak.

Mikulás köszöntő

Katt ide

8. osztályos tanulóinktól

Adventi gyertyagyújtás

Az adventi időszak 4 hetében iskolánk aulájában adventi gyertyagyújtást szerveztünk bibliai gondolatok idézésével, énekléssel, a gyertyagyújtás szimbolikus jelentésének megismerésével.

Mikulás kupa

A testnevelő tanárok a Mikulás érkezését megelőzően játékos ügyességi feladatokból álló Mikulás-programmal várták a tanulókat a testnevelés órákon. A megmérettetések mind formai megjelenésükben, mind tartalmai elemeiben a Mikulás-napot idézték.

Decemberi mottó

Valódi tudással rendelkezni

sokkal több bánattal jár, mint boldogsággal,

több fájdalommal, mint örömmel,

de az ember csak gazdagabbá válik és gyarapodik az által, ha tanul.

/Iskender Pala/

Látogatás a Karácsonyházba

2021.november 23-án a katolikus 3-6.osztály Gödöllőre látogatott a Karácsonyházba. A gyerekek már izgatottan várták ezt a napot. Nagyon sok karácsonyi díszt láttak, melyek között szívesen nézelődtek. Élményekkel és ötletekkel gazdagon tértek vissza az iskolába.

Novemberi mottó

“Az iskolai tananyag nem lépcső, amelyen a gyerekeknek fel kell mennie, és a tanulás nem folyhat a vasúti menetrendhez hasonló módon.

A tanulás inkább egy puzzle kirakása, amelybe különböző helyeken illeszthetők be újabb és újabb elemek.”

Szponzori támogatással részt vettünk a középiskolák kétnapos (2021. október 19-20.) „SZAKMÁZZ” nevű szakmai börzéjén. Az eseményen az iskolát népszerűsítettük szakmai kiállítással, színpadi „kérdezz-felelek” tájékoztatással, az iskolában oktatható szakmákat mutattuk be interaktív tevékenységek biztosításával. A helyszínen továbbtanulási szórólapokkal hirdettük iskolánk képzési lehetőségeit, beiskolázási feltételeit.

Őszi zarándoklat

Katolikus osztályaink az őszi zarándoklat keretében október 18-án meglátogatták a 16. kerületi Budapesti Krisztus Király templomot, ahol az atya egy kis helytörténeti ismertetővel fogadta diákjainkat. Tanulóink énekkel és imádsággal idézték a zarándoklat hangulatát, s  a szíves fogadtatást egy – a tanulók által készített –  emlékkönyv ajándékozásával köszönték meg.

Hagyományőrző szüreti mulatság

Október 8-án megrendeztük hagyományos szüreti mulatságunkat. A programot énekszóval, táncos felvonulással kezdtük, majd népi játékokkal folytattuk. Elmaradhatatlan volt a szüreti tombolahúzás és a záróeseményt jelentő táncház.

Októberi mottó

„Kevésbé az a fontos, hogy mit tanulnak a gyerekek az iskolában,

inkább az, hogy hogyan tanulják, mert ez meghatározza

tudásuk felhasználását egész életük során.”

2021. szeptember 28-30-a között került megrendezésre a 

Középiskolák 30. börzéje 

az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Házban.

A rendezvényen természetesen iskolánk is képviseltette magát.

Tanévnyitó szentmise az Újpalotai Plébánián (szept.13.)

Az Eucharisztikus Kongresszust követően, szeptember 13-án az iskola osztályainak részvételével megtartottuk tanévnyitó szentmisénket, ahol a katolikus osztályok diákjai énekkel, pedagógusok hangszeres zenekísérettel kísérték a Karesz atya által vezetett szertartást.

Szeptemberi mottónk

A mosoly értéke

Semmibe sem kerül, de sokat teremt!

Gazdaggá teszi azokat, akik kapják, de nem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.

Egy pillanatig él csak, de emléke néha örökké megmarad.

Senki sem olyan gazdag, hogy ne legyen gazdagabb tőle és senki sem olyan szegény, hogy meglehetne nélküle.

Tanévnyitó szentmise

Szeptember 5-én, az iskolai tanévnyitó ünnepség folytatásaként   nevelőtestületünk részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia nyitóeseményeként megrendezett szentmisén, ahol jeles (nemzetközi) egyházi személyek mise celebrálása mellett fantasztikus kórusénekeket hallgathattunk, részesei lehettünk számtalan gyermek elsőáldozásának, s tömegesen imádkozva kérhettük Isten áldását.

Tanévnyitó

Szeptember 1-én tanévnyitó ünnepséggel kezdtük meg a 2021/2022. tanévet. Az ünnepség során kiemelten köszöntöttük 1. és 9. évfolyamos diákjainkat, új kollégáinkat. A nyarat idéző, az iskolát hívogató ünnepi műsor, s a személyes találkozások megélése megható, örömteli pillanatokkal indította a tanévet.

Meseterápia

Állatterápiás foglalkozások

Szakiskolásaink, készségfejlesztő iskolásaink munkái